Турският външен министър е на посещение в Германия

По време на съвместна пресконференция външните министри на Германия и Турция се съгласиха, че “трудностите и противоречията” между двете страни трябва да бъдат решени чрез диалог и сътрудничество, съобщи Hürriyet Daily News.

Чавушоглу е в Гослар, който е роден град на Зигмар Габриел, по покана на германския външен министър, направена по време на срещата им в Анталия през ноември 2017 г. Срещата между двамата външни министри се състоя в императорския дворец в Кайзерпфалц.

“Ние намерихме възможност тук, в истинска атмосфера, както в Анталия, да оценим какво можем да направим, за да подобрим отношенията си… Както каза Габриел, не е нужно да бъдем на едно мнение по всички въпроси, но по-добре е да поставим различията в мнениетята си в скоби и продължаваме”, каза Чавушоглу.

Габриел се съгласи с турския си колега да направи всичко възможно, за да подобри връзките между Берлин и Анкара, които се влошиха след поредица от спорове.

И двамата външни министри признаха, че различията в мненията по някои въпроси остават. Чавушоглу заяви, че едно от основните разногласия е по отношение на това дали Турция трябва да бъде допусната да се присъедини към Европейския съюз – нещо, на което Германия се противопоставя.

Зигмар Габрил заяви, че в хода на разговора е обсъдена и ситуацията с ареста на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, но не разкри повече подробности.