Протестите в Иран продължават

От началото на безредиците срещу иранското правителство загинаха 22 души, а над 1000 бяха арестувани, предадоха световните медии.

Протестите, които започнаха на 28 декември, обхванаха над 80 градове и селища. Правителството засили мерките против демонстрантите, изпращайки сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в няколко провинции.

Хиляди поддръжници на иранското правителство излязоха на демонстрации в подкрепа на режима за четвърти пореден ден, обявявайки се срещу масовите антиправителствени протести, за които властите обвиняват враговете на страната. Днешната проява се състоя, след като иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че решението на САЩ да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с протестите в Иран е пореден външнополитически гаф на правителството на американския президент Доналд Тръмп, предаде Reuters.

По-рано иранският президент Хасан Рохани, в изявление, цитирано от държавни медии, обвини САЩ и Израел, че внасят смут, защото не могат да понесат иранските успехи на геополитическата сцена.

“Враговете на Иран използват различни инструменти, включително пари, оръжия, политики и разузнаване, за да създават проблеми на Ислямската република”, каза аятолах Али Хаменей във вторник, 2 януари.

При вчерашните протести, иранският духовник Ахмад Хатами призова вярващите да се отнасят към протестиращите срещу правителството и религиозния елит в Иран като към врагове на исляма.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност в Ню Йорк и на Съвета за правата на човека в Женева, на които да се обсъди положението в Иран.

“Народът на Иран иска свободата си”, каза Хейли. По думите й протестите са спонтанни, а не задвижвани от външни сили.

Според руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обвиненията за външна намеса не са безпочвени и Вашингтон използва всеки възможен метод да дестабилизира правителства, които не харесва. Той даде американското искане за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради вълненията в Иран като пример за намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Посланикът на Русия Василий Небензя заяви, че Иран трябва да бъде оставен сам да решава собствените си проблеми, и обвини САЩ, че злоупотребяват с платформата на Съвета за сигурност и подкопават авторитета му като главен орган, отговарящ за поддържането на световния мир, предаде ТАСС.

Според него истинската причина за свикването на заседанието за Иран е завоалиран опит да се използва текущия момент за продължаване на политиката на саботиране на споразумението за иранската ядрена програма.

Германският министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс призова Западът да продължи да подкрепя споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. на фона на размириците в Иран.

“В момента не можем да предвидим какво въздействие ще имат тези демонстрации”, каза Циприс. Тя обаче подчерта, че ядрената сделка показва първоначален положителен икономически ефект.

Сделката, договорена между шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия – и Иран, има за цел да не позволи на Техеран да създаде ядрени оръжия в замяна на премахване на санкциите.
Американският президент Доналд Тръмп поставя под въпрос споразумението и го описва като “една от най-лошите” сделки, сключвани някога от САЩ.

Администрацията на президента Тръмп работи с ключови членове на Конгреса по законодателна поправка, която може да задържи САЩ в ядреното споразумение с Иран, заяви днес държавният секретар Рекс Тилърсън в интервю за Асошиейтед прес.

Промените в закона, който урежда участието на Америка в споразумението от 2015 г., може да станат реалност още следващата седмица.