Си Цзинпин призова военните да бъдат готови за война

Си Дзинпин потвърди статута си на най-доминиращия лидер на Китай по време на демонстрация на военната мощ на страната, на която участваха хиляди тежко въоръжени войници, пише ” The Guardian”.

Китайският военен персонал “не трябва да се страхува от трудности или смърт”, каза президентът. Той призова също така армията да засили научните изследвания в областта на високотехнологичните военни средства и да се ангажира с “истинско бойно обучение”, информира агенция Синхуа.

“Създайте елитна и мощна сила, която винаги е готова за битката, способна да се бори и със сигурност да спечели, за да изпълни задачите, дадени от партията и хората в новата ера”, каза държавният глава.

“Докато Си Дзинпин обявяваше инструкциите си, имаше продължителни и шумни аплодисменти”, пише официалната трибуна на Комунистическата партия People”s Daily. Армията е била събрана на 4 000 места в Китай, за да чуе заповедите на главнокомандващия. Военнослужещите обещаха “решително да изпълняват заповедите на председателя Си”, отбелязва вестникът. През ноември миналата година китайската армия заяви абсолютна вярност към държавния глава.

Като началник на Централната военна комисия на Комунистическата партия, Си Цзинпин е главнокомандващ въоръжените сили на Китай, чийто личен състав наброява повече от две милиона. След встъпването си в длъжност през 2012 г. Си Цзинпин работи за увеличаване военната мощ на Китай, включително призивите му през октомври за създаване на китайска армия “от световна класа” до 2050 г.