Видин, Монтана и Враца организират подписка за отделяне от България

Жители на Северозапада искат да получат независимост, след което ще се обърнат към Румъния с предложение за присъединяване към нея.

На Северозапада му трябва „един човек като Пучдемон”, каза един от привържениците на идеята.

„Ако румънците не ни искат, си оставаме независими, като отделна държава”, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов.

Един от мотивите за инициативата, обясни Каменов пред Нова телевизия в четвъртък, 4 декември, е регионът да се спаси от корупцията в България. А защо регионът да стане част от Румъния? Защото е по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията, посочи той.

Друг мотив за подписката за отделяне и високата безработица в Северозападна България.

Подписката за насрочване на референдум по темата ще стартира на 21 януари от Монтана, където е предвиден митинг в подкрепа на сепаратистката идея.

Той обаче призна, че няма никаква престава, че проповядването на сепаратизъм се наказва от закона. Не е наясно и че според Закона за референдумите чл. 9, ал. 2, т.1 на допитване не могат да се подлагат въпроси от компетенциите на Велико народно събрание. Според чл. 158 от конституцията пък една от тези компетенции е решаване на въпроса за изменение на територията на България.

Информацията предизвика както критика, така и подкрепа във форумите и в социалната мрежа. Чуха се призиви за задържането на инициаторите на подписката за отцепване на региона и за демонстрации в защита на Северозапада.