За МС годината започна с дебат по Истанбулската конвенция

Снимка: Two Buttons Deep

Министерският съвет прие в сряда, 3 януари, проект за решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул. Конвенцията е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г.

Общо осем от членовете на кабинета гласуваха срещу предложените текстове. Сред тях са и вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

От ВМРО излязоха с официална позиция, в която категорично се обявиха против ратифицирането на документа, тъй като според тях той налагал „учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополовите бракове” у нас.

„Ратификация на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове”, категорична е външният министър Екатерина Захариева.

От ГЕРБ са категорични, че основание за напрежение няма.

Един от лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов призна, че „няма опасност у нас да бъде признат третия пол”.

БСП също не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията.

“Няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете”. Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола”, посочват от БСП.

Против приемането на конвенцията се изказа бившият здравен министър Петър Москов.

На страницата си във Фейсбук той даде примери от конвенцията, които засягат именно въпроси за пола, като обяви, че “пол” е биологично детерминирана характеристика на индивида” и “норма, а не наименование за различни медицински или социални отклонения. Не е и модерна ролева игра и извратено забавление, което да регламентирате нормативно”.

Против гласува и настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

Истанбулската конвенция има за цел на първо място „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“. Сред другите описани цели са „да допринася за премахване на всички форми на дискриминация, „да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие“ и т.н.

Мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъдат осигурени без всякаква дискриминация, „основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут“.