Абе иска да засили дискусията относно възможната промяна на конституцията на Япония

Снимка: ТАСС

Японският министър-председател обяви това на първата за 2018 година пресконференция в четвъртък, 4 януари, съобщава ТАСС.

“Тази година бих искал да покажа на хората каква трябва да бъде нашата конституция и да засиля диалога за промяна в нея”, подчерта Шиндзо Абе.

Ръководителят на японското правителство открито подкрепя преразглеждането на член девети или т.нар. Мирен член от конституцията, който не позволява на държавата да създаде собствена армия и да участва във войни. Измененията в разпоредбите на основния закон на държавата са едни от основните насоки на вътрешната политика на Абе и неговата управляваща Либералдемократическа партия. Шинцо Абе многократно настоява, че конституцията, написана преди повече от 70 години, не отговаря на настоящите геополитически условия и Япония трябва да има свои собствени въоръжени сили, като се има предвид нестабилната ситуация в региона.

Шиндзо Абе заяви, че Япония ще усилва собствения си отбранителен потенциал на фона на увеличаващата се ракетно-ядрена заплаха от КНДР.

Япония очаква да продължи тясното сътрудничество с Русия и Китай по отношение на КНДР, посочва още ТАСС като отбелязва, че ситуацията на Корейския полуостров остава изключително напрегната.

“Ще продължим да провеждаме активна дипломатическа политика, насочена към промяна на курса на Пхенян”, каза Абе.

Съгласно действащото законодателство измененията в конституцията са възможни само след провеждане на референдум в страната, а провеждането на референдум е възможно само ако две трети от двете камари на парламента на страната действат за него.