Реакции от уличните протести в Иран

Духовният лидер на Иран аятолах Али Хамени заяви днес, че враговете на Ислямската република са се обединили, за да създадат проблеми на властите в страната, съобщи иранският телевизионен канал Press TV, цитира ТАСС.

“През последните дни враговете на Иран, като използват различни средства, включително пари, политика, оръжия и службите за сигурност, обединиха усилия, за да създадат проблеми за управляващите кръгове на Ислямската република”, каза Хамени.

В понеделник, 1 януари, секретарят на Висшия съвет за национална сигурност Али Шамхани каза за ливанската телевизия Al Mayadeen, че “иранското правителство не се притеснява от уличните демострации в Техеран и няколко други градове в страната”. Според него демонстрантите на улицата изразяват своето недоволство от икономическото състояние в страната, като външни фактори се опитват да се възползват от това и да създадат проблем за властите.

Шамхани обвини Израел, САЩ и Саудитска арабия, че се намесват във вътрешните работи на страната.

Иранският президент също посочи противниците на Иран като провокатор за масовите протести в страната.

“Враговете на Ислямската република, ядосани от успеха, славата и напредъка на иранската нация, са се заклели да предизвикат проблеми в страната, но хората и правителството на Иран ще им отговорят”, заяви иранският държавен глава.

Той добави, че част от протестиращите не са излезли на улицата под влияние на чужди сили, а са там, за да изразят своите проблеми.

“Протест и критика – това са конституционни права на гражданите, ако те се разграничават от насилието и рушенето на публична собственост”, добави Роухани.

Той отговори и на изказването на американския президент Доналд Тръмп по повод протестите в страната.

В неделя, 31 декември, американският президент написа в Twitter: “Широкомащабни протести в Иран. Най-сетне хората започват да отварят очите си и да осъзнават, че парите им се крадат и се изразходват за терористични действия”.

“Тези които наричат иранците терористи не могат да разчитат на симпатиите на нашата нация. Иранците разбират чувствителната ситуация в страната и региона и ще действат въз основа на националните интереси.”, заяви иранският президент.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията за намеса на Израел в ставащото в Ислямската република.

“Днес чух изявление от президента Роухани, че Израел стои зад демонстрациите в Иран. Това не само е лъжа, това е смешно,” – каза ръководителят на израелското правителство.

“Смелите иранци излязоха на улицата, те се стремят към свобода, справедливост и основните права, които им бяха отказвани от десетилетия”, продължи Нетаняху.

“Когато режимът накрая падне, а това все някога ще се случи, иранците и израелците отново да станат добри приятели.”, добави той.

В същото време руското външно министерство заяви, че вмешателството на чужди сили е недопустимо.

“Това е вътрешна работа на Иран. Надяваме се, че ситуацията няма да се развие според сценария на насилие и кръвопролития.”, заявиха от руското ведомство.

Протестните акции в Иран започнаха в четвъртък, 28 декември, във втория по численост град в страната Мешхеде, като постепенно обхванаха и други градове. Според телевизия Al Jazeera протестите са провокирани от покачването на цените в страната. По данни на Associated Press до момента в събитията са загинали не по-малко от 12 души, цитира ТАСС.