Ердоган посочи, че ще има важни промени в Турция през 2018 година

“Трябва да бъдем нащрек и готови за тях. Нека през този критичен период да не позволим да се осъществят намеренията на всички онези, които се опитват да ни противопоставят едни на други. Сега е време да бъдем единни повече от всякога.”

Това каза турският държавен глава в новогодишното си видео обръщение, излъчено по турските медии днес, 31 декември. По думите му местните избори през 2018 г. и парламентарните и президентските избори през 2019 г. са такива критични периоди.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че осъществените от него 64 срещи в 51 области на Турция са му дали възможност за диалог и взаимно разбирателство с гражданите. Посещенията в Истанбул и Анкара и срещите с представители на отговорните институции на страната са дали възможност да се запознае отблизо с дейността на институциите, а също и да предаде техните послания на гражданите във всички краища на страната.

Освен вътрешните посещения, президентът е направил 34 визити в общо 25 страни на света.

Турция няма да бъде напълно сигурна, ако не успее да спомогне за разрешаването на конфликти в региона, заяви Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки да продължи да се стреми към “по-активна и смела” външна политика през 2018 г. По думите му, ерусалимският въпрос е тест както за региона, така и за всички мюсюлмани, цитират Анадолската агенция и Hürriyet Daily News.

Президентът отбеляза, че през 2017 г. са били ликвидирани последиците от опита за преврат от 15 юли 2016 г., както и терористичните атаки на ПКК.

В съобщението си Ердоган отбеляза и референдума от април, който категорично одобри преминаването към президентска система като едно от най-важните събития за 2017-а.

Операцията на турската армия Ефратски щит в Сирия, а също и операциите срещу терористите, са били най-важните в историята на Турция, посочи още Ердоган.