Светът посреща Нова година със засилени мерки за сигурност

2017 година започна с атентат в клуб “Рейна”, разположен във водите на Босфора, при който загинаха 39 турски и чужди граждани, а над 60 души сбяха ранени. “Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

Групировката пое отговорност за нападенията и от последните дни – в Кабул, Египет и Санкт Петербург.

В Турция мерките за сигурност са особено засилени. Полицейски екипи, разположени в различни точки на Истанбул, контролират летищата, метростанциите, пристанищата, входовете и изходите към големите площади на мегаполиса. В екипите участват сили за борба срещу терора и безредиците, войници от жандармерията, а на пристанищата – и служители на бреговата служба за охрана на морските граници. Участват и полицейски кучета. Подобни мерки се прилагат в цяла Турция.

В Истанбул и столицата Анкара бяха отменени традиционните увеселения на открито, където се събираха хиляди хора.

Органите на реда в САЩ и Европа също обещават засилени мерки за сигурност.

Полицията в Ню Йорк увеличава броя на наблюдателните постове макар да няма непосредствени заплахи за града. В Лас Вегас добавят екипи за наблюдение и снайперисти по покривите, а в Лос Анджелис са забранени фойерверките и празничната стрелба.

Празнуващите в европейските градове ще бъдат подложени на проверки на чантите, претърсвания и други мерки за сигурност.

Френската полицията ще обърне особено внимание на Шан-з-Елизе, където е забранен алкохолът. В цяла Франция ще патрулират 99 000 полицаи и войници, заяви вътрешното министерство.

Германският град Хамбург постави нови охранителни камери преди новогодишната нощ.

Австрия е намерила творчески подход при осигуряването на сигурността на празнуващите. При засилването на охраната на добре познатия коледен базар на “Кристмаркт”, бетонните плочи, поставени за да повишат сигурността, са опаковани като коледни подаръци. На входовете на пазара пък има сериозно полицейско присъствие.

Министерството на вътрешните работи на Италия също разпореди на всички правоприлагащи органи да засилят контрола на обществените места, където се очаква събирането на тълпи. Засилени са мерките за сигурност на площади, църкви, паметници и пазари на открито.

Лондонската полиция заяви, че хората трябва да очакват да виждат въоръжени служители на реда, а в центъра на британската столица ще бъдат поставени заграждения за автомобили.

В София от четвъртък вечерта денонощно има разположени екипи на площад „Княз Александър Батенберг“, където по традиция се събират най-много хора, за да посрещнат новата година. Категорично се забранява носенето на оръжия, остри предмети, пиротехника, чадъри и стъклени бутилки, предупреждават още от МВР.

Допълнително са поставени полицейски екипи на бежанските центрове, както и на основните метростанции в Столицата като „Сердика“ и СУ „Св. Климент Охридски“, и на големите търговски центрове.