Русия отпуска кредит на Турция за закупуването на оръжеен комплекс C-400

Заемът, който Москва отпуска на Анкара, няма да е в долари, а в рубли.

Договорът беше подписан на 29 декември в Анкара, съобщи ТАСС.

През септември Русия и Турция сключиха споразумение за придобиване от страна на Анкара на четири дивизиона зенитно-ракетен комплекс С-400, чиято стойност е повече от 2 млрд. долара. Впоследствие стана ясно, че Турция ще покрие част от разходите по придобиване на военната техника със собствени средства, а останалата част чрез заем от Москва, който обаче ще бъде отпуснат в рубли.

Подобна практика е била разпространена в периода на т. нр. Студена война, преди 1989-та година, когато тогавашният Съветски съюз, за чийто правоприемник се смята Русия, отпуска кредити в руски рубли на “братски” страни за закупуване на военна техникника от нея.

Междувременно стана ясно, че САЩ продължават да уговарят Турция да се откаже от закупуване на оръжие от Русия.

“Подкрепяме открития диалог по този въпрос и подчертаваме важността на поддържането на оперативната съвместимост в НАТО при придобиването на важни военни системи”, каза говорителят на Пентагона Джон Майкъл.

Според него Турция и САЩ са свързани чрез “мощни и важни отношения” в областта на военно-техническото сътрудничество.

“Турция продължава да се стреми да придобие противоракетни системи от съюзниците на НАТО, включително американската система Пейтриът, за да отговори на по-широките и по-дългосрочни потребности от противовъздушна отбрана. САЩ се ангажира да ускорят доставките на  оборудване, закупено от Турция, когато е възможно”, добави говорителят на Пентагона.