Атентат в Кабул отне живота на най-малко 40 души

Групировката “Ислямска държава” пое отговорност за атентата, съобщи агенция “Амак”, цитирана от Reuters.

Нападението според съобщението е било извършено от атентатор самоубиец, носещ жилетка с експлозиви, последвано от още три експлозии до сградите на шиитски културен център и осведомителна агенция в афганистанската столица.

Противоречиви са информациите за това коя е мишената на нападението. По данни на говорител на министерството, цитиран от Reuters, то е извършено срещу афганистанската информационна агенция “Войс”. AFP съобщава, също позовавайки се на министерството на вътрешните работи, за 40 убити при серия от експлозии, ударили шиитски културен център в Кабул. Сградата на културния център се намира до тази на информационната агенция, която първоначално се смяташе за мишена на нападението.

Още две взривни устройства избухнаха пред сградата, където се бяха събрали хора да помагат на пострадалите от първия взрив.

Нападението е извършено часове след взрива в Санкт Петербург, който руският държавен глава Владимир Путин определи като терористичен акт.

Междувременно Ню Йорк се затягат мерките за сигурност в новогодишната нощ, съобщава американската телевизия ABC. Ще бъдат въведени допълнителни мерки за безопасност в парковете в околностите на Таймс скуеър. Ще бъде наблюдаването предвижването на тежкотоварни камиони по улиците на града.

Очаква се в новогодишната нощ на Таймс скуеър да се съберат около 1 милион души, за да отпразнуват заедно настъпването на 2018 г.

За последните два месеца в центъра на Ню Йорк бяха извършени две терористични атаки. На 31 октомври 29-годишен узбекистанец с пикап се вряза в хора на велосипедна алея и отне живота на 8 души, а ранените бяха над 10. На 11 декември в центъра на Манхатън отекна взрив в недалеч от автобусен терминал и станция на метро близо до Таймс скуеър.

Строги мерки за сигурност в новогодишната нощ подготвят и властите в Истанбул. На 31 декември в мегаполиса на Босфора ще бъдат мобилизирани 40 000 полицаи и жандармеристи. Забранени са всякакви масови тържества в популярните райони Бешикташ и Шишли, както и на площад Таксим, съобщават турските медии.

На 1 януари, още в първите часове на 2017 година, терорист на ИД застреля 39 души в нощен клуб, припомнят медиите.