ЦИК на Русия отказа регистрация на Алексей Навални

Снимка: ТАСС

Привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха кандидатурата му като независим кандидат за президент, предадеТАСС.

Това стана на събрание в Москва на 24 декември в присъствието на представители на градската избирателна комисия. “Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха “за”, против бяха нула, въздържали се нула”, каза Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.

Навални каза, че е убеден, че ще спечели, ако участва в изборите, и прикани привържениците си да бойкотират вота, ако властите откажат да ги регистрират.

Централната избирателна комисия обаче отказа регистрация на Навални заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано. Според ЦИК той няма право да участва в избори 10 години.

Междувременно парламентарно представената руска партия “Справедлива Русия” официално реши да подкрепи кандидатурата на президента Владимир Путин на президентските избори в страната, предаде ТАСС.

Формацията се отказа от участие в изборите и е готова да включи свои представители в инициативната група, която формално ще издигне кандидатурата на Путин утре. Решението бе взето на конгреса на “Справедлива Русия” в столицата Москва.

Путин вече получи подкрепата на управляващата партия “Единна Русия”.

Президентските избори в Русия са насрочени за 18 март. Очаква се Путин, чийто рейтинг надхвърля 80 процента, да спечели лесно нов шестгодишен президентски мандат.