САЩ одобриха план за доставяне на смъртоносни оръжия на Украйна

Снимка: АР

Правителството на президента Доналд Тръмп ще подсили украинската армия с американски противотанкови ракети “Джевълин”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви, че САЩ са решили да предоставят “засилени отбранителни способности” на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да “възпира по-нататъшна агресия”.

“Помощта на САЩ има изцяло отбранителен характер, а както винаги сме казвали, Украйна е суверенна страна и има право да се отбранява”, заяви американското външнополитическо ведомство.

Решението вероятно ще изостри напрежението между САЩ и Русия.

Решението на Вашингтон да достави оръжие на Киев подкопава за пореден път изпълнението на Минските споразумения, заяви руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, цитиран от ТАСС.

“Смятаме, че всички усилия на международната общност трябва да бъдат използвани за това Киев да бъде убеден да изпълнява политическия дневен ред при задължителното условие за честен и открит диалог с Донецк и Луганск, подчерта Карасин. “Друг път за уреждане на вътрешноукраинския конфликт не съществува.”, добави той.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха страните в конфликта в Източна Украйна да прекратят възможно най-бързо нарушенията на договореното примирие. В съвместно изявление двамата държавници подчертават, че мирното уреждане на кризата няма алтернатива. Те призовават за завръщане на руските офицери в т. нар. Съвместен център за контрол и координация.

Макрон и Меркел не коментираха решението на САЩ да доставят оръжие на Украйна.