В Каталония се проведоха предсрочни парламентарни избори

Правото си на глас упражниха над 81% от избирателите в автономната област.

На изборите, които се проведоха в четвъртък, 21 декември, най-голям брой гласове получи партията “Граждани”, подкрепяща оставането на Каталония като част от Испания. Тя е единствената партия, която получи подкрепата на над 1 млн. гласоподаватели. Въпреки това, със своите 37 места, които получи в 135-местния каталонски парламент, тя няма да може да състави самостоятелно правителство, съобщи ТАСС.

Трите партиите, които подкрепиха отделянето на Каталония като независима република получиха общо 70 места в местния парламент. Това са “Заедно за Каталония”, оглавявана от бившия президент на областта Карлес Пучдемон, която получи 34 места в парламента, “Коалиция за народно единство” – 4 места и “Левите републиканци на Каталония”, на Ориоло Жункерас, който беше председател на парламента до разпускането му от Мадрид – 32 места.

“Народната партия на Каталония”, считана за филиал на управляващата в испания “Народна партия” на премиера Марио Рахой, получи 3 места в новия парламент.

8 места получи формацията “Заедно можем”, чиито поддръжници, като кмета на Барселона Ада Колау, подкрепят идеята за провеждане на референдум за независимост на Каталония, но при условие, че е координиран с Мадрид и бъде проведен законно.

В полунощ, когато станаха ясни резултатите от преброяването на 99,98% от гласовете, лидерът на “Заедно за Каталония” Карлес Пучдемон, който към момента се намира в Брюксел, даде прес-конференция, на която направи обръщение към каталонските избиратели.

“Каталонската република победи член 155 на монархията.”, каза Пучдемон, като добави, че резултатите от гласуването показват, че председателят на испанското правителство Мариано Рахой “загуби”.

“Испанската държава претърпя поражение”, заяви Пучдемон и подчерта, че резултатите означават, че по-голямата част от каталонските граждани изискват референдум за независимост.

На свой ред лидерът на партия “Граждани” Инес Аримадас обяви победа на изборите. “Сепаратистите никога повече няма да могат да говорят от името на цяла Каталония”, подчерта Аримадас.

Решението за предсрочни избори в автономната област беше взето от централното правителство в Мадрид в края на октомври. От правителството на Рахой изразиха готовност за преговори с легитимно избраното правителство в Каталония, като единственото условие, поставено от централната власт, е диалогът да бъде в рамките на закона.