ООН осъди признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел

Текстът на резолюцията, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа “за” при девет “против” и 35 “въздържал се”.

Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, а с “против” гласуваха САЩ, Израел, Гватемала, Хондурас, Того, Маршаловите острови, Микронезия, Науру и Палау, предадоха световните агенции. 20 държави не са участвали във вота.

Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара заяви, че САЩ не биха могли да купят подкрепата на Турция при гласуването.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Йерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ. Изявлението му предизвика протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни.

В началото на заседанието днес постоянният представител на Йемен в световната организация Халед Хусеин Мохамед Алеймани заяви, че ходът на американския президент Доналд Тръмп е нарушение на правата на палестинския народ и на арабските държави и на всички мюсюлмани и християни по света. Според Алеймани американското решение се възприема като опасно нарушаване на международното право, застрашаващо мира по света, подкопаващо всеки шанс за мир в Близкия изток и служещо само на поддръжниците на насилието и на екстремизма.