САЩ наложиха вето върху проекторезолюция на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел

Останалите 14 членове на Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от Египет резолюция, предаде ТАСС.

В нея не се споменават конкретно САЩ или Тръмп, но се изразява “дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Йерусалим”

В документа също така се заявява, че “всички решения и действия, претендиращи да променят характера, статута или демографския състав на Светия град, нямат правна сила, са недействителни и трябва да бъдат анулирани”.

“След решението на САЩ ситуацията стана по-напрегната, като се увеличиха инцидентите, особено изстрелването на ракети от Газа и сблъсъците между палестинците и израелските сили за сигурност”, посочи специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов преди гласуването в Съвета за сигурност.

Внасянето на проекторезолюцията за гласуване “е обида, която ние никога няма да забравим”, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес. В изказване след вота тя подчерта финансовия ангажимент на САЩ в полза на палестинското население.

Палестинският външен министър Рияд ал Малки заяви, че Палестина ще търси подкрепа за мярката в Общото събрание на ООН.

Петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност имат право на вето, но в Общото събрание на ООН няма вето. Общото събрание се очаква да проведе пленарна сесия утре, като на нея ще се обсъжда и правото на палестинския народ на самоопределение.