Австрийската народна партия ще създаде коалиционно правителство с Австрийската партия на свободата

До сключване на коалиционното споразумение се стигна след проведените на 15 октомври парламентарни избори, припомня ТАСС.

Победител на изборите през есента беше АНП с 31,5 на сто от гласовете, следвана от социалдемократите с 26,9 и АПС с 26 процента.

С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, отбелязва Reuters. Крайната десница получава министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи.

31-годишният Себастиан Курц ще стане най-младият правителствен ръководител в Европа, а лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да стане вицеканцлер, отговарящ за държавната администрация и спорта.

Пактът за съставяне на правителство, сключен между Австрийската народна партия на консерватора Себастиан Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата не предвижда референдум в Австрия за евентуално излизане от ЕС, обяви в събота, 16 декември, лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, цитиран от световните агенции.

По настояване на консерваторите на бъдещия канцлер Кристиан Курц “въпросът за излизане от ЕС беше изваден” от точките, които биха могли да бъдат подложени на всенародно допитване, посочи Щрахе, който беше привърженик на такъв референдум.

В правителствената програма на новосформираното правителство се настоява за реформа, която да върне повече власт на националните правителства, както и да се намали напрежението в отношенията между Русия и Запада. Консерваторът Курц обаче посочи, че сегашната политика на санкции срещу Русия няма да се промени.

В понеделник новото правителство ще положи клетва.