Япония предвижда рекорден бюджет за отбраната

За следващата бюджетна година предвидените средства са в размер на 5,19 трилиона йени (46 милиарда долара), което е с около 624 млн. долара повече отколкото предходната година, предаде ТАСС, като се позова на японския в. “Никей”.

Голяма част от сумата е предвидена за закупуване на американски наземни комплекси за ПРО Aegis Ahore, както и нови ракети прихващачи SM-3 Block 2A, каквито Япония разработва съвместно с Вашнгтон. Тези мерки са необходими за посрещане на засилващата се севернокорейска заплаха. Освен това японското министерство на отбраната смята да започне разработка на нова крилата ракета, която ще може да се разполага на самолети за нанасяне на удари срещу кораби и наземни цели. Тази ракета, която в Япония някои наричат „японски „Томахаук”, ще е предназначена за защита на отдалечени японски острови.

Япония увеличава разходите за отбраната шеста последователна година. С преизбирането му на поста министър-председател на Япония Шиндзо Абе заяви желанието си за промени японската конституция, според която Япония се отказва завинаги от войната като средство за уреждане на международните различия. Абе иска в текста да се дефинира понятието „извънредно положение“.
Японският премиер отдавна настоява за ревизиране на член 9-ти, за да може страната да развие пълноценно въоръжените си сили на фона на севернокорейската заплаха и актуалните световни тенденции и опасности.