Организацията за ислямско сътрудничество призна Източен Йерусалим за палестинска столица

“Първо, палестинската държава трябва да бъде призната от всички останали страни. Ние всички заедно трябва да се борим за това”, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу при откриването на извънредна среща на върха на ОИС.

“Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. и със столица Източен Йерусалим”, подчерта министърът, цитиран от Reuters.

Йерусалим е червена линия, каза турският държавен глава и отново призова американския президент Доналд Тръмп да отмени решението да признае Йерусалим за столица на Израел, а всички страни да го признаят за окупирана столица на Палестина.

Турция, като ротационен председател на ОИС, свика извънредната среща в Истанбул в сряда, 13 декември, по инициатива на президента Реджеп Тайип Ердоган след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Целта на срещата на ОИС – организация, в която участват над 50 мюсюлмански страни, бе да се изработи съвместен отговор на решението, обявено от Доналд Тръмп на 6 декември, предава Hürriyet Daily News.

На срещата присъстваха президентът на Палестина Махмуд Абас, иранският президент Хасан Рухани, емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани и кралят на Йордания Абдула II.х Саудитска Арабия беше представена от министъра на ислямските въпроси на страната.

Абас определи срещата като успешна. В декларацията на ОИС се посочва, че САЩ носи отговорност за последствията от незаконното си решение.