Скопие и Атина започват отново преговорите за името Македония

След тригодишно блокиране заради политическата криза в бившата югославска република във вторник, 12 декември, започнаха разговорите между Скопие и Атина с посредничеството на представител на ООН за името “Македония”.

Казусът с името на Македония “може и трябва да бъде решен”, заяви специалният посредник на ООН по темата Матю Нимиц след срещата на двете страни в Брюксел, пише Радио “Свободна Европа”. Според него казусът може и трябва да бъде решен през 2018 г.

Сред предлаганите компромисни имена за балканската страна, която към момента е наричана БЮРМ – Бивша югославска република Македония, са “Горна Македония”, “Северна Македония” и “Република Македония (Скопие)”.

Гърция твърди, че използването на името “Македония” представлява териториални претенции от страна на Скопие и от 2008 г. насам спира кандидатурата на страната за членство в ЕС и НАТО.

България не е страна в спора за името на Македония, но има своите съображения. В изявление пред македонски медии в началото на август министърът на външните работи Екатерина Захариева даде да се разбере, че Българя не би приела наименования като “Северна” или “Горна” република Македония, защото подобни географски определения предполагат претенции към югозападната част на територията на България, наричана Пиринска Македония.

Македония също отхвърля идеята за географско определение в бъдещото й наименование.