Путин и Ердоган се срещнаха в Анкара

Президентите на Русия и Турция са обсъдили изострянето на обстановката в Близкия изток и мирното уреждане на сирийския конфликт, предадоха Анадолската агенция и ТАСС.

В Анкара министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу обяви, че руските войници, изпратени в Сирия, вече са започнали да се връщат у дома. Точният срок на изтеглянето ще зависи от обстановката, каза Шойгу, цитиран от ТАСС.

Преди да пристигне в Турция в понеделник, 11 декември, руският президент Владимир Путин посети руската военновъздушна база в Сирия “Хмеймим”, където обяви, че най-боеспособните международни терористични групировки в тази страна са разгромени. Той нареди да започне изтегляне на значителна част от руския контингент в Сирия, където според него са създадени условия за политическо уреждане на ситуацията под егидата на ООН.

Путин се срещна и със сирийския президент Башар Асад, с когото са обсъдили провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог в началото на 2018 г.

В съответствие с международни споразумения в Сирия ще продължи да работи руският Център по помиряването на враждуващите страни. Русия освен това ще запази две постоянни военни бази в Сирия – в Тартус и Хмеймим, обяви руският държавен глава.

Пентагонът реагира с недоверие. “Декларациите на Русия за изтеглянето на войските й често не отговарят на действителни съкращения на въоръжените сили и не засягат приоритетите на САЩ в Сирия”, заяви говорител на американското министерство на отбраната, предаде АФП. Той добави, че международната коалиция “ще продължи да действа в Сирия и да оказва подкрепа на местните сили”.

На съвместната си пресконференция с руския си колега Владимир Путин в Анкара турският президент Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че двамата са обсъдили редица регионални въпроси и на първо място създалото се положение около Йерусалим. Путин добави, че и според двете страни решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим “не помага за уреждането на положението в Близкия изток, а обратно, дестабилизира и без това сложната обстановка в региона”.

Ердоган съобщи още, че работата по договора за доставки на руски зенитни противоракетни системи С-400 на Турция ще приключи до една седмица. От своя страна Путин каза, че не изключва по-нататъшна либерализация на двустранната търговия и отбеляза, че разговорът по този въпрос е бил “много полезен”.