Кълъчдароглу поиска парламентът да разследва финансовото му състояние

Парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП) внесе в парламента искане за разследване на финансовото състояние на своя лидер Кемал Кълъчдароглу и членовете на неговото семейство.

Предложението е по инициатива на самия Кълъчдароглу, с което той иска да отговори на обвинения, отправени към членове на неговото семейство.

“Тези, които водят чиста политика, никога не се страхуват да дават отчет. Те никога не се въздържат да докажат на обществото, че са честни и винаги дават публичен отчет на политическата и лична отговорност”, пише в предложението, подадено от РНП до председателя на турския парламент в понеделник, 11 декември, съобщи Hürriyet Daily News.

Дискусията беше повдигната по повод на отстраняването от длъжност на кмета на истанбулския квартал Аташехир Батал Илгезди, който е член на РНП, в петък, 8 декември, по обвинения в корупция, отправени от Министерството на вътрешните работи. В обвинението се съдържа твърдение, че дъщерята на Кемал Кълъчдароглу – Зейнеб Кълъчдароглу, купува луксозен апартамент на занижени цени.

В отговор лидерът на РНП поиска да бъде разследвано финансовото състояние на него и семейството му.

“Ако намерите пет цента, или дори стотинка, ще дойда на този стол и ще се извиня. Но искам да се обърна към господата в Анкара: Можете ли да покажете смелостта, която показах аз?”, каза Кълъчдароглу.

По-рано през седмицата турският президент призова лидера на РНП да си подаде оставката и да напусне ръководния пост в партията си заради обвиненията, които Кълъчдароглу отправи към управляващите в Анкара, твърдейки, че притежава документи, доказващи участие в корупционни практики.

“Не става въпрос за това, че някакви пари са били изпратени в чужбина. Листите, които той размахва като документи и които са фалшиви, не съдържат никаква информация, която да го докаже”, каза Ердоган във вторник, 5 декември.

“Казах, че ако той може да докаже това, бих подал оставка от поста си като президент. Сега очаквам от него същата принципна и почтена позиция”, добави той.