Саудитска Арабия отново разреши отварянето на кина

След 35-годишна забрана, през март 2018-а се очаква да бъдат отворени първите киносалони в страната, а през следващите 12 години в държавата да се появят близо 2000 големи екрана.

“Като регулатор на индустрията, Генералната комисия за аудиовизуални медии започна процеса по лицензиране на кината в Кралство”, коментира в изявление министърът на културата и информацията Ауад бин Салех Алауад, цитиран от “Reuters”.

Решението е част от предприеманите през последните месеци реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман за отваряне на обществото и подобряване на имиджа на страната, в която от десетилетия са наложени едни от най-строгите и рестриктивни правила в културно отношение. Едва наскоро там бе разрешено на жените да шофират, както и да посещават спортни стадиони.

Киносалоните бяха забранени в Саудитска Арабия в началото на 80-те години. Сега правителството смята, че саудитската икономика, зависима от петрола и засегната от ниските цени на черното злато, ще извлече ползи от разрастването на развлекателната индустрия.

Саудитското правителство в последните няколко години подкрепя кинофестивал в източния град Дхахрам. Тази година на него бяха прожектирани 60 филма, произведени в монархията.