Арабската лига призова Тръмп да се откаже от решението си

Израелската армия съобщи, че е нанесла няколко удара в ивицата Газа в отговор на ракетите, които бяха изстреляни от палестинския анклав вчера по време на протестите.

За последните 24 часа жертвите достигнаха 4. Ранените са стотици.

След многочасово заседание Арабската лига обяви, че признаването на Йерусалим за столица на Израел може да въвлече Близкия Изток в “насилие и хаос” и призова американския президент Доналд Тръмп да се откаже от него, предава ТАСС.

Изявлението идва от 22 страни след три дни на насилие и протести на Западния бряг и Ивицата Газа. Сред държавите има близки съюзници на САЩ, като Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, отбелязва ВВС. Министрите призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридическа сила.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманите да запазят спокойствие в реакцията си на решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Ердоган заяви, че протестиращите трябва да действат в рамките на закона и демокрацията, но и че за мюсюлманския свят Йерусалим е “червена линия” и е “като зеницата на окото”.

Съветът за сигурност на ООН почти единодушно се обяви против решението на САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел. Такава позиция заеха представителите на 14 от 15-те му членки на заседание в събота, 9 декември. ЕС също изрази позицията си срещу решението на американския президент.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини европейските държави в политиката на двойни стандарти и лицемерие, защото осъждат историческото изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, но не и ракетните удари срещу израелски територии, добавя ТАСС. В понеделник Нетаняху ще се срещне с лидерите на страните от ЕС.