Лидерите на Западните Балкани се срещнаха в Белград

Премиерът на България Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Гърция Алексис Ципрас и премиерът на Румъния Михай Тудосе обсъдиха икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

Министрите на транспорта на България и Сърбия подписаха и Меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг услугите.

„Сърбия твърдо върви по европейския път, но искаме да си изградим собствена армия.”, каза Вучич. Борисов изрази увереност в скорошното присъединяване на Сърбия към ЕС, а румънският премиер Михай Тудосе подчерта, че интегрирането на Сърбия в ЕС е нещо, за което балканските страни могат да помогнат, „защото Сърбия граничи с България, Гърция и Румъния, и сръбското интегриране може да стане чрез обща инфраструктура и обмен между нашите държави”.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас се върна към повдигнатия от турския президент Реджеп Таийп Ердоган въпрос за преразглеждане на Лозанският договор. Ципрас каза, че той е крайъгълен камък за Балканите и добави: “Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа.”

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско“, каза още Ципрас.

Гръцкият премиер подчерта значението на газопровода ТАП, за да може да се достави природният газ от Азербайджан. Обсъден е и проект за втечнен газ от Александруполис, за да може този град да се превърне в хъб за природния газ. Този терминал ще бъде свързан с България чрез интерктонектор. Той е ще бъде свързан и с тръбопроводите със Сърбия.

От своя страна премиерът на България акцентира на транспортнитекоридори 8 и 10, изграждането на които, по думите му, не носи риск за ЕС.

2018 г. ще доведе до положителна развръзка в спора за името с Република Македония, каза още гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на март следващата година, в Букурещ, ще е следващата четиристранна среща, а през май лидерите ще се срещнат в Гърция.