Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор

Турският президент, който направи първата от 65 години визита на турски държавен глава в Гърция, говори за нуждата от ревизия на договора от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция, съобщават гръцките и турските медии.

С него след Първата световна война и разпокъсването на Османската империя са признати границите на Турската република в обширен район – от България и Турция през Судан и Египет до Сирия и Ирак, както и статутът на Проливите.

На съвместна пресконференция в Атина в първия ден от визитата си, 7 декември, Реджеп Таийп Ердоган заяви: “Лозанският договор не е споразумение само между Турция и Гърция, а обхваща 11 държави, между които са България, Великобритания, Франция, дори Япония фигурира там. В такъв случай само Егея ли включва то? Не включва ли и правата на малцинството в Западна Тракия? Към момента там живее 150-хилядно малцинство от мюсюлмани, турци, помаци. Техните права трябва да бъдат защитени от гръцкото правителство, за което настояваме.”

Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати.

Гръцкият премиер нарече Лозанския мирен договор “крайъгълен камък на гръцко-турските отношения” и заяви, че не може да има ревизия.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност /Гърция отрича термина “турска”/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават. Той посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Турският президент разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.

Той посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

Ердоган упрекна и гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили напрежението.

На срещата с турския президент гръцкият премиер Алексис Ципрас повдигна въпроса за редовните нарушения на гръцкото въздушно пространство от военновъздушните сили на Турция, отбеляза ТАСС. Ципрас подчерта също важността на намирането на справедливо решение на кипърския проблем.

Въпреки различията гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за Анадолската агенция изтъква необходимостта да бъде продължен диалогът между ЕС и Турция. Той се обявява в подкрепа на европейския присъединителен процес и окачествява започналата в четвъртък визита на Ердоган в Гърция като “шанс, за да бъдат направени смели стъпки напред”.