Започва кампанията за предсрочните местни избори в Каталония

Лидерите на отстраненото от испанските власти правителство на региона практически са изолирани от възможност да агитират за вота на 21 декември.

В понеделник, 4 декември, испанският върховен съд отказа освобождаването под гаранция на бившия каталонски вицепремиер Ориол Жункерас, на бившия член на кабинета Жоакин Форм и на двама лидери на гражданските групи Каталонска национална асамблея (ANC) и “Омниум Културал”, обвинени в подстрекателство към размирици.

Уволненият каталонски премиер Карлес Пучдемон и няколко бивши министри от екипа му засега остават в Белгия. Двете големи партии – Европейска демократична партия на Каталоня на Карлес Пучдемон и Каталонската републиканска левица – вече не са единен фронт, а водят кампания поотделно. Едностранното обявяване на независимост в техните програми е по-дискретно.

Основната сила, която им се противопоставя, е дясноцентристката партия “Сиудаданос” (“Гражданите”), която подкрепя “нов етап на помирение и обединение” в Каталония, което може да включва и социалистите. Също като Народната партия на Рахой “Сиудаданос” обещава да възстанови величието на автономната област.