Ердоган заведе дело за клевета срещу Кълъчдароглу

Ердоган и членове на неговото семейство са предприели съдебни действия срещу лидера на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу във връзка с разпространението на документи, за които твърди, че разкриват транзакции в офшорни банки в размер на няколко милиона долара, съобщи Hürriyet Daily News.

Искът за обезщетение за нанесени неимуществени вреди, подаден днес, 1 декември, срещу Кълъчдароглу е в размер на 1,5 милиона турски лири (380 000 долара).

В четвъртък, 30 ноември, турският президент заяви, че Кълъчдароглу ще “плати цената” за хода, който е направил, визирайки обвиненията, които опозиционният лидер отправи към управляващите.

“Всички документи, които показа са лъжа.”, каза Ердоган, като добави, че ПСР е “партия на предателството”.

“Ние притежаваме оригиналните документи. Това не са пари, излизащи от Турция, това са пари, дошли от прехвърляния на акции между партньори и това са пари, които дойдоха в Турция”, заяви турският президент.

В отговор Кълъчдароглу заяви, че е получил документите,  от “патриотични чиновници”.

“Има милиони служители, които обичат тази страна и охраняват интересите на тази страна. Те са патриоти. Те са хора, които не могат да търпят несправедливост”, каза Къличдароглу по време на Срещата по въпросите на равенството, справедливостта и жените, която се проведе в Истанбул в четвъртък, 30 ноември.

Лидерът на РНП отхвърли твърденията, че е получил документите от членовете на организацията ФЕТО, с чието име се свързва намиращият се в САЩ Фетулах Гюлен, обвинен от турските власти, че стои зад опита за преврат от юли 2016 г.