Груевски подава оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ

В интервю за “Курир“ Никола Груевски каза, че това ще помогне да се урегулира сегашната политическа ситуация. Според устава, партията трябва да организира извънреден конгрес, на който ще бъде избран нов председател.

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна формация в западната ни съседка, претърпя сериозен провал на местните избори през октомври – партията спечели едва 5 кметски места, докато през 2013 г. разчиташе на изборен успех от 56 градоначалници.

“Вечерта след първия тур на изборите ясно заявих, че лидерът на партията носи най-голяма отговорност. След това в телевизионно интервю, обясних, че винаги в един отбор независимо дали е политически, спортен, бизнес или друг, най-голямата отговорност по презумпция носи първият човек. Тези, които ме познават добре, и тези, които разбират политическите послания, ме разбраха. Независимо какъв ще е резултатът от анализа на изборите, дори и ако е такъв, че обективно моята вина е малка или дори ако се установи, че нямам обективна вина за загубата, аз ще подам оставка пред органите на партията“, коментира Груевски.

Никола Груевски е лидер на ВМРО-ДПМНЕ от 2003 година, след председателството на Любчо Георгиевски, който напуска партията и основава формацията ВМРО – Народна партия.

Груевски беше и министър-председател на Македония в продължение на 10 години – от 2006 до 2016 г.