КНДР изстреля нова балистична ракета

КНДР обяви, че новият тип междуконтинентална балистична ракета “Hwasong-15”, въоръжена с тежка бойна глава, която беше изстреляна във вторник, 28 ноември, може да удари цялата континентална част на САЩ, съобщиха местните държавни медии.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че “страната е осъзнала огромната историческа кауза за завършването на държавната ядрена сила”. По думите му, разработването на оръжието е защита срещу “американската империалистическа политика за ядрено изнудване и ядрена заплаха”.

В отговор президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Twitter налагането на нови санкции срещу КНДР след разговор с китайския му колега Си Дзинпин.

Президентът Тръмп подчерта необходимостта Китай да използва всички налични лостове за оказване на въздействие и убеждаване на КНДР да престане с провокациите и да се върне на пътя за ядрено разоръжаване, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

САЩ и Канада ще свикат среща на страни – членки на ООН, за да обсъдят как световната общност може да се противопостави на севернокорейската заплаха. САЩ и Япония поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. От мисията в ООН на Италия, която този месец оглавява Съвета за сигурност, обявиха, че то ще се състои днес.

Русия също осъди “провокацията” на Пхенян, но призова за “спокойствие”.