За пръв път български премиер е на официално посещение в Саудитска Арабия

Бойко Борисов се срещна с крал Салман и с неговия син и престонаследник принц Мохамед бин Салман, който обеща реални резултати от визитата на българската делегация в Рияд.

Министър-председателят е на тридневно официално посещение в богатата на петрол страна, придружаван от няколко министри, както и от Симеон Сакскобургготски.

Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество. Двете страние участваха в бизнес форум.

По думите на българския премиер, представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследникът Мохамед бин Салман “държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма”.

“Престолонаследникът е с амбиции да направи реформи, особено в сферата на сигурността”, допълни Борисов. Утре двамата ще се срещнат със службите на кралството.

Бойко Борисов и Мохамед бин Салман са се договорили за откриване на посолство на България в Рияд, каквото все още няма.

Борисов се срещне и с министрите на външните работи и на енергетиката, индустрията и минералните ресурси – Адел ал Джубейр и Халид ал Фалих.

В рамките на визитата ще бъдат подписани спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между България и Саудитска Арабия.