Светият Синод започва преговори с останалите православни църкви за установяване на канонически статут на Македонската църква

Това е единодушното решение на Синода на Българската православна църква, взето на заседание в понеделник, 27 ноември.

Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка – Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ, се посочва в съобщение от Синода.

Междувременно пред сградата на Синода в столицата се събраха поддръжници на идеята Българската православна църква да се обяви за църква – майка. Сред тях беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След като благодариха на патриарх Неофит за взетото решение от Македонската църква изразиха очаквания за постоянно сътрудничество с българския Синод.

Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), изрази благодарност към българския патриарх Неофит и членовете на Светия архиерейски синод на Българската православна църква (БПЦ), които днес взеха решение за писмото от Македонската православна църква, съобщи МИА.

Взетото решение на Светия архиериейски синод на БПЦ дава надежда за окончателно решаване на статута на легитимната автокефалност на МПЦ в семейството на поместните православни църкви.
Очакваме и в бъдеще Българската православна църква да бъде постоянен сътрудник на МПЦ-ОА в осъществяването на необходимата богоугодна цел, се казва в съобщението.