Турският премиер е на работно посещение във Великобритания

Днес турският министър-председател Бинали Йлдъръм се срещна с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.

Преди срещата Бинали Илдъръм и Мей организираха кратка пресконференция, по време на която турският премиер заяви, че ще бъдат обсъдени “регионални въпроси, включително Ирак и Сирия, като борбата срещу тероризма е приоритет”, съобщи Hürriyet Daily News.

“Това посещение ще бъде възможност за укрепване на отношенията между Турция и Обединеното кралство”, каза турският министър-председател, като добави, че посещението на Май в Турция в началото на 2017 г. открива нови възможности за двете страни по отношение на ново сътрудничество и инвестиции, особено в отбранителната промишленост.

“Отношенията с Турция са много важни за нас. Ние се занимаваме с различни глобални проблеми съвместно. Ние се борим заедно с терора. Освен това имаме обем на търговията, достигащ до 15 милиарда паунда. Щастлива съм да видя този напредък в нашите отношения от моето посещение в Турция”, заяви Май по време на пресконференцията.

Преди срещата с Тереза Мей, турският премиер се срещна с група британски бизнесмени, с които обсъди инвестиционните възможности.

“Турция се намира в много дианамична география и всяка инвестиция там ще означава същевременно инвестиция в регион с 1,5 милиарда души”, заяви Йлдъръм.

По отношение на Сирия турският премиер заяви, че стабилността на страната не може да бъде постигната докато настоящият президент Башар Асад е на власт.

“Настоящият режим носи отговорност за развоя на събитията в Сирия. Не мисля, че изграждането на траен мир в Сирия би имало реалистична перспектива в присъствието на Асад”, заяви Йлдъръм, цитира ТАСС.

В края на деня турският премиер и неговият екип са домакини на официална вечеря, организирана от лорд Янврин, който е търговски представител на британския премиер в Турция.

Очаква се на вечерята да присъстват ръководители на известни британски фирми като BP, Shell, Lloyds, Vodafone, HSBC, Rolls Royce and GlaxoSmithKline.