В Куба се провеждат първите избори след смъртта на Фидел Кастро

Снимка: The Economis

Над осемте милиона кубинци ще избират депутати в местните органи на властта – общинските съвети, което ще е първа крачка към подновяване на състава на регионалните парламенти, а след това и на националния еднокамарен парламент, предаде ТАСС.

В края на февруари 2018 г. депутатите от новоизбраното Национално събрание ще определят председателя на Държавни съвет – държавният и правителствен ръководител. От 2008 г. този пост заема Раул Кастро, заменил по-възрастния си брат, водача на кубинската революция Фидел Кастро.

Фидел Кастро почина на 25 ноември миналата година на 90-годишна възраст. Вчера Куба отбеляза първата годишнина от кончината му.

Осемдесет и шест годишният Раул Кастро нееднократно е заявявал, че сегашният му петгодишен мандат начело на страната, изтичащ през февруари 2018 г., ще е последен за него. Като най-вероятен негов приемник е сочен 57-годишният първи заместник-председател на Министерския съвет на Куба Мигел Диас Канел. Същевременно се очаква Раул Кастро да остане начело на Кубинската комунистическа партия – единствената официална политическа партия на острова – до 2021 г.

На днешните общински избори 27 200 кандидати ще се борят за 12 500 места. Депутатите в общинските съвети се избират за срок от две години и половина.

На 3 декември ще се състои втори тур в районите, където никой от кандидатите не получи повече от 50 процента от гласовете.