Москва и Токио договориха мерки за уреждане на териториалния спор за Курилските острови

Постигнат бе напредък в мерките за изграждане на взаимно доверие в териториалния спор между Русия и Япония.

Това каза руският външен министър Сергей Лавров след среща в Москва с японския си колега Таро Коно в петък, 24 ноември, предаде ТАСС.

Мерките включват облекчен достъп за японски граждани до спорни острови в Тихия океан, наричани в Русия Курилски острови, а в Япония – Северни територии. Предвижда се също засилване на двустранното сътрудничество за икономически проекти на островите.

Таро Коно потвърди, че се е споразумял с руския си партньор за ускорено икономическо сътрудничество и намаляване на ограниченията за посещения от японци.

Лавров заяви, че Русия е противи милитаризирането на Азия под претекст противопоставяне на ядрената и ракетна заплаха от КНДР. Той изрази несъгласие с плановете на САЩ да разположат в региона елементи от своята глобална система за противоракетна отбрана. По думите на руския министър евентуален военен конфликт с Пхенян би довел още през първия си ден до “стотици хиляди, ако не и милиони жертви”.

Коно отбеляза, че създаването на система за противоракетна отбрана в Япония с помощта на САЩ не може да бъде заплаха за японско-руските отношения. По думите му Токио е готов за преговори с Москва по въпросите на сигурността. Японският външен министър декларира, че неговата страна не си е поставила за цел смяна на режима в КНДР чрез употреба на сила, но смята за необходимо да се използват “всички възможни методи за натиск върху Пхенян” да се откаже от своите ядрени и ракетни амбиции.

Сергей Лавров, посрещайки японския си колега, подчерта, че срещите между тях дават реални резултати, които поставят отношенията между двете страни на качествено ново ниво. Той отбеляза също, че всяка среща между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шинцо Абе завършва с важни споразумения и добави, че той и Кано трябва да гарантират изпълнението на договореностите.

Коно покани Лавров отново да посети Токио.