Меркел се обяви категорично против нови избори

Снимка: Reuters

“Изобщо не смятам, че ако не можем да направим нещо с резултатите, трябва да искаме от хората да идат отново да гласуват”, каза Меркел на регионална партийна конференция на Християндемократическия съюз (ХДС), цитирана от Reuters.

По думите й, германските политици носят отговорността да работят с тези резултати.

Загубата на гласове на ХДС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) принудиха консервативния блок на Меркел да опита да състави за първи път коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, т. нар. коалиция “Ямайка”. В началото на седмицата обаче проучвателните преговори се провалиха.

Меркел каза, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

Германската социалдемократическа партия ще се включи в разговорите за преодоляване на политическата криза, която не позволява създаването на ново правителство в страната вече два месеца след парламентарните избори през септември, каза лидерът й Мартин Шулц на пресконференция в Берлин.

Шулц каза, че неговата левоцентристка партия е готова заедно с други партии да обсъжда “много открито как ГСДП може да допринесе за сформирането на ново правителство”.

АП отбелязва, че тези негови думи са “завой на 180 градуса” от предишната позиция на Шулц, която изключваше всякакво участие в бъдещо правителство след загубата от консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел в изборите, предаде БТА.

Шулц обясни, че неговата партия е решила да направи преоценка на позицията си след вчерашната среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер, на която той призова всички основни политически партии към преговори, предаде Reuters.

Следващата седмица Шулц ще участва в съвместни разговори при президента Щайнмайер с Меркел и с лидера на нейната баварска сестринска партия ХСС – Хорст Зеехофер.

Междувременно, на провеждащия се в Берлин конгрес на Зелените лидерът им Джем Йоздемир заяви, че партията му запазва готовността си да води преговори за съставяне на управляваща коалиция, предаде ТАСС.

Според проучване на социологическата агенция”YoyGov” 65 на сто от гражданите на Германия не виждат проблем в произвеждането на нови избори, в случай че не може да бъде съставено коалиционно правителство, при което 59 процента от хората декларират, че биха гласували за същата партия, която са подкрепили във вота на 24 септември, а едва 8 процента биха променили избора си, допълва ТАСС.