Карлес Пучдемон започна кампанията си за предстоящите регионални избори

Снимка: Reuters

Водачът на каталонското движение започна кампанията си от Белгия, под името “Заедно за Каталония”, предадоха световните агенции.

На насрочените за 21 декември предсрочни избори Пучдемон ще се бори за преизбиране като регионален премиер на Каталония. Отстраняването му бе една от мерките, които испанското правителство предприе, след като регионалният парламент провъзгласи независимост на автономната област на 27 октомври.

Междувременно Пучдемон и четирима членове на правителството му избягаха в Белгия. Екстрадирането му може да отнеме няколко седмици или повече. Ако се завърне в Испания, го грози арест.

Пучдемон определи предстоящите избори като най-важните в историята на Каталония.

“Ще приемете ли резултатите от 21 декември, ако лагерът за независимост спечели?”, попита той риторично. “Поемате ли ангажимент да сложите край (на прякото управление), ако резултатите са такива?”, заяви Пучдемон, цитиран от Reuters.

По-рано от партията на Карлес Пучдемон заявиха, че подкрепят разговори с Мадрид за постигане на независимост вместо едностранно отцепване от Испания. “Двустранността е необходима” – каза в интервю за радио Cadena Ser координаторът на партията Марта Паскал.

“Сега процесът на изграждане на република е започнал. Ние искаме той да е предмет на преговори”, заяви пред AFP Роже Торан, говорител на парламентарната група на Републиканската левица на Каталуния. Според него изборите на 21 декември се доближават до референдум. “Ето защо призоваваме испанското правителство да приеме резултатите от тях”, каза той.