Президентите на Русия, Иран и Турция се срещнаха в Сочи

Трите страни приеха съвместна декларация, определяща приоритетните области на сътрудничество им в Сирия.

“Документът очертава приоритетните области за по-нататъшно сътрудничество между Русия, Турция и Иран, които играят водеща роля в сирийските въпроси и задават конкретни задачи за бъдещето”, заяви Путин пред журналисти след тристранната среща на високо равнище, която се проведе в сряда, 22 ноември, в Сочи, съобщи ТАСС.

По думите на руския държавен глава социалната и икономическата реконструкция на Сирия ще изисква много работа.

Той подчерта, че е от решаващо значение да се увеличи обемът на хуманитарна помощ за населението на територията на Сирия, “за да се запази историческото и културното наследство.”

Руският президент добави, че по време на преговорите страните са се споразумели “да направят всичко възможно, за да се насърчи ангажирането на другите държави, регионални и международни организации” с възстановяването на региона.

Лидерите на трите страни, участващи в срещата, се споразумяха да работят за провеждането на Конгрес на националния диалог на Сирия.

“С радост отбелязвам, че президентите на Иран и Турция подкрепиха инициативата за свикване на общонационален форум – Конгрес за национален диалог на Сирия”, заяви Путин. Той съобщи, че се планира да се съберат делегати от различни сирийски политически партии на масата за преговори, които да се проведат в Сочи.

“Конгресът ще разгледа основните въпроси на националната програма за Сирия, преди всичко свързана с параметрите за развитие на бъдещото правителство, приемането на нова конституция, произвеждането на избори въз основа на нея, под ръководството на Организацията на обединените нации”, добави руският президент.

“Ще подчертая отново, че самите сирийци трябва да определят съдбата на Сирия – поддръжници на сегашното правителство и опозицията”, добави Путин.

“Много съм доволен, че Иран, Русия и Турция се застъпиха за териториалната цялост, суверенитета и единството на Сирия и обещаха да работят в тясно сътрудничество, за да се установи мир и стабилност в страната”, каза президентът на Иран Хасан Рохани.

Според него днес основните сили на Ислямска държава са унищожени, а останалите терористични групи са на ръба на разпадането.

Иранският президент каза още, че няма причина за присъствието на чужди сили в Сирия без официално разрешение на Дамаск.

“Народът на Сирия няма да позволи да се намесват в техните вътрешни работи”, подчерта Рохани.