Правителствата на Македония и България проведоха съвместно заседание

С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и с днешното съвместно правителствено заседание, Македония и България застанаха една до друга и може да работим като един мотор, който да издърпа целия регион напред.

Това каза министър-председателят на Република Македония Зоран Заев на пресконференция, след края на първото съвместно заседание между правителствата на двете страни в Струмица.

Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила до края на годината, стана ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора, съобщиха от МВнР.

Захариева и Димитров подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства.

По думите на македонския премиер Зоран Заев срещата е значима и за европейската интеграция на Македония и региона. Той информира, че заедно с българския премиер Бойко Борисов са разговаряли за проекти в икономиката, енергетиката и граничното сътрудничество и са договорили проучване за развиване на доставките на природен газ и транзит до Европа.

Зоран Заев каза още още, че Македония и България ще работят съвместно и в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

Премиерът Бойко Борисов добави, че след около 2-3 месеца може да се намалят тарифите за роуминг, по които в момента разговарят гражданите на двете страни. Българският министър-председател акцентира, че присъединяването в сферите на инфраструктурата, комуникациите и енергетиката води до инвестиции и до по-високи доходи.
“Коридор номер 8 е приоритет за нас. Той е от жизненоважно значение за нашия регион.” – каза Борисов.

Двете страни се договориха още да насърчават укрепването на сътрудничеството в областта на туризма и да работят за подобряване на туристическия поток помежду си.