Македонската православна църква иска да бъде призната от Българската православна църква

България и Македония имат обща религиозна история и Българската православна църква има шанса да се превърне в църква-майка на македонската със самото й признаване.

Това каза пред бТВ миналия петък, 17 ноември, струмишкият митрополит Наум. Архиереят оповести също, че от Скопие вече е изпратено писмо до Светия Синод на БПЦ, с молба за признаване на Македонската православна църква – Охридска архиепископия от Българската православна църква.

Митрополит Наум подчерта значението на договора за добросъседство между Република Македония и България, който беше подписан на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов, за развитието на двустранните отношения, включително за църковния диалог.

Въпросът за Македонската църква е дело и решение, което изисква каноническо разглеждане на тази тема и този въпрос е сериозен и отговорен. И той трябва да бъде решен по много отговорен начин, като съответно се съобрази и вселенското православно мнение, коментира днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.