Опозицията в Турция призова управляващите да разкрият богатството си

Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу обвини управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че е отказала да разследва твърденията на публикуваните наскоро документи, станали известни като “Парадаз пейпърс”.

В тях имената на синовете на турския министър-председател Бинали Йълдрием се появяват като собственици на множество компании, разположени в Малта.

“Обръщам се към г-н Бинали Йлдъръм. Дали ПСР отхвърли проверката по ваша воля или по волята на президентския дворец?”, попита Кълъчдароглу по време на заседание в парламента във вторник, 21 ноември, предаде Hürriyet Daily News.

Лидерът на РНП припомни внесеното от партията му предложение политиците, чиито имена фигурират в т. нр. “Парадаз пейпърс”, да бъдат разследвани за наличност на сметки в данъчни убежища извън страната. Предложението беше отхвърлено при гласуване в парламента на 14 ноември с мнозинство от гласовете на управляващата ПСР.

Опозиционният лидер призова и турският президент да разкрие богатството на своето семейство. Наред с това той изрази твърдение, че близки на Ердоган са депозирали огромни суми в офшорни дружества.

“Ердоган, ще ви задам един прост въпрос: Знаете ли, че вашите деца, вашият зет, вашият тъст, вашият брат и бившите ви изпълнителни помощници са депозирали милиони щатски долари в компания, базирана в офшорните данъчни убежища?”, каза Кълъчдароглу, като се позовава на конкретна компания, без да цитира нейното име.