Германия пред нови избори?

Канцлерът Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори в страната пред възможността да оглави правителство на малцинството, след като проучвателните разговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.

В интервю за телевизия ZDF Меркел каза, че вотът би бил по-добро решение и че плановете й не са да оглави кабинет, който да няма мнозинство в Бундестага, тъй като предпочита стабилно правителство.

Германският канцлер не смята, че неуспешните преговори са причина да се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) и посочи още, че блокът й би отишъл на нов вот по-консолидиран от преди. Меркел добави, че е готова за евентуален четвърти мандат на канцлер.

Меркел е на мнение, че искания за оставката й (каквито отправиха някои политически лидери) не биха били добро начало на коалиционни преговори. По-рано президентът Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че който е поел отговорността да състави правителство, не бива толкова лесно да се отказва от нея.

Проучване на института “Форза” за RTL междувременно представи данни, според които 45% от германците с право на глас биха искали в страната да се проведе нов вот като изход от задаващата се криза. Това е най-предпочитаният отговор сред възможните три сценария, допускани от анализатори в момента. Едва 27 на сто биха предпочели да се състави “голяма коалиция” от консерватори и социалдемократи, а 24% – правителство на малцинството.

Ако се стигне до такъв вот, резултатът няма да е много по-различен според проучването освен резултатът на “Зелените”, който ще достигне до 12%. Над половината (53 на сто) от 1789 респонденти са казали, че не разбират решението на либералите да напуснат разговорите с Меркел.