Владимир Путин прие Башар Асад в Сочи

Президентите на Русия и Сирия обсъдиха в понеделник въпроси, свързани с политическото решение за Сирия, както и с подготовката на предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог, предава ТАСС.

Владимир Путин поздрави сирийския си колега “за резултатите, които Сирия се опитва да постигне в борбата срещу терористичните групи”. И макар и да отбеляза, че “абсолютната победа над тероризма все още е много далечна”, изрази мнение, че военната операция в Сирия е много близко към своя край. Поради тази причина Путин изрази желанието си да се обсъдят основните принципи на политическия процес, поддържан от Конгреса на сирийския национален диалог.

Путин припомни, че на 22 ноември ще се срещне с президентите на Турция и Иран – Реджеп Ердоган и Хасан Роухани. „Освен с тях вие знаете, че ние работим активно и с други страни – САЩ, Ирак, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и поддържаме с тези свои партньори постоянен диалог”, каза той.

От своя страна Башар Асад подчерта постигнатия си успех „както на бойното поле, така и политическото” и изтъкна приноса на Русия в постигането на благоприятните за страната му резултати.

Той благодари на Путин от името на сирийците че руснаците са им помогнали “да отстояват териториалната цялост и независимостта на страната си” и добави, че се надява да получи подкрепата от Русия, за да може да попречи на каквото и да било външно вмешателство в политическите процеси на Сирия.

“Приветстваме обаче и всички, които наистина са заинтересовани от политическо споразумение, ние сме готови да проведем диалог с тях “, добави Асад.