Преговорите за управляваща коалиция в Германия се провалиха

След четири месеца разговори Консервативният блок ХДС/ХСС на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените не намериха обща основа за преговори за съставяне на т.нар. коалиция Ямайка след изборите през септември.

“По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява лошо”, каза пред медиите в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. По думите му, страните не са намерили “основа за доверие”, преде DW.

Ангела Меркел днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените. Президентът има правомощието да свика нови избори

“Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят”, каза Меркел.

Според лидера на ХСС Хорст Зеехофер споразумението между четирите преговарящи страни “е било постижимо”, преди Свободните демократи да напуснат преговорите. По думите му, това мнение споделя и съпредсдателят на Зелените Джем Йоздемир.