Министрите на Турция, Русия и Иран се срещнаха в Анталия

Снимка: Anadolu Agency

Днешната министерска среща предшества насрочената за 22 ноември в Сочи тристранна среща на върха, посветена също на темата за Сирия, отбелязват ТАСС и Hürriyet Daily News.

Ден по-рано, в събота, високопоставени служители от трите страни се срещнаха и в иранската столица Техеран, за да се подготвят за срещата в Сочи, допълва Анадолската агенция.

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обсъдиха всички проблеми, свързани с намиране на решение на сирийската криза, посочи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на журналисти дали на срещата е било обсъждано кюрдско участие в Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи, предаде ТАСС.

Обсъждаха се всички въпроси. Не мога да навляза в подробности, заяви Лавров. Нашите препоръки ще бъдат представени на държавните глави, те ще взимат решения по всички предложения, които ще бъдат внесени, добави той.

По-рано руското външно министерство публикува списък на партиите и политическите групи, поканени за участие в Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи. Сред тях е сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви, че Анкара смята за неприемлива покана на тази партия на Конгреса в Сочи. Турция разглежда тази партия и военното й крило Сили за защита на народа /СЗН/ като терористични организации, свързани с Кюрдската работническа паритя /ПКК/.

Снимка: ТАСС

Русия и Иран разбират безпокойството на Турция по отношение на сирийската Партия на демократичния съюз и Силите за защита народа, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу след срещата, отбелязват ТАСС и Анадолската агенция.

Разбира се, ние имаме безпокойство във връзка с ПДС и СЗН. Ние сме говорили за това с нашите партньори не само сега, но и в рамките на преговорите в Женева. Всички страни, включително Русия и Иран, разбират нашето безпокойство по този въпрос, каза Чавушоглу.

Той отбеляза, че ситуацията в Сирия е много по-добра в сравнение с миналата година, благодарение на преговорите от Астана, допълва Hürriyet Daily News.

Осмият кръг от преговорите в Астана се очаква да се проведе през втората половина на декември.