Турция изтегли частите си от военно учение на НАТО

Това съобщи държавният глава Реджеп Тайип Ердоган по време на обръщение към неговата Партия на справедливостта и развитието в петък, 17 ноември, предаде Анадолската агенция.

„Случи се инцидент в Норвегия. Има вражеска таблица. В нея е включено моето име и снимка на Ататюрк“, заяви Ердоган, като поясни, че е бил информиран от командващия турския контингент в Норвегия.

Основателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган са били представени като врагове на Алианса по време на ученията Trident Javelin 2017, които се проведоха между 8 ноември и 17 ноември в Норвегия.

След случая НАТО обяви, че един техник и военен офицер са били отстранени. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и норвежкият министър на отбраната Франк Баке-Йенсен поднесоха извиненията си на Турция заради причинената обида и подчертаха, че “Турция е важен съюзник в НАТО”. Според тях инцидентът е резултат от “действията на отделен човек” и не отразява възгледите на Алианса и на Норвегия, предаде Hürriyet Daily News.

Въпреки това обаче турското министерство на външните работи публикува остро изявление, в което инцидентът се квалифицира като неморална постъпка спрямо Ердоган и Ататюрк. Турция незабавно отзова 40 свои военни от ученията на Алианса и настоя виновните за скандала да бъдат наказани. Турската прокуратура започна разследване.

През март норвежкото правителство разгневи Анкара като даде политическо убежище на петима турски офицери, базирани в Норвегия, които отказваха да се завърнат у дома след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., припомня изданието. По-рано, Ердоган открито обвини партньорите си от НАТО, че не са го подкрепили достатъчно ясно при опита на военни да го свалят от властта.