Председателят на Народното събрание подаде оставка

Димитър Главчев обяви, че оставката му е в деловодството преди пленарното заседание, в дневния ред на което бе нейното гласуване. Искането бе депозирано от групата на „БСП за България“, а под него стоят подписите на 88 народни представители.

Мястото му заема Цвета Караянчева от ГЕРБ. Кандидатурата й бе предложена от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. За нея гласуваха 138 народни представители, против – 3 и „въздържали се“ – 71.

Главчев отрече да му и бил упражнен натиск. Той посочи, че решението да се оттегли от председателското място в Народното събрание е негово решение и е морален акт.

До искането на оставката на председателя на Народното събрание се стигна, след като той отстрани от пленарното заседание в сряда лидерa на „БСП за България“ Корнелия Нинова и народния представител Антон Кутев.

Скандалът започна от искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Те го призоваха да дойде в пленарната зала, за да обясни какво има предвид с изказването си и да назове тези хора, но предложението бе отхвърлено от депутатите.

След конституирането на 44-то Народно събрание това е второто искане на оставката на неговия председател Димитър Главчев от страна на БСП. На 31 май 2017 г. те поскаха неговото оттегляне с аргумента, че правителството и парламентарното мнозинство нямат управленска и законодателна програма.