Тръмп завърши 12-дневната си обиколка в Азия

Снимка: Newsweek

“Това бяха наистина 12 страхотни дни и завързах много страхотни приятелства”, обобщи пред репортери американският президент.

Голф и гала вечеря в Токио, опера и разходка из Забранения град в Пекин бяха част от държавното посещение. В Сеул пък бе вдигнат президентски тост в чест на човека, който “връща вече на Америка нейното величие”.

Според Тръмп срещите през изминалите дни ще доведат до “справедливи търговски сделки”.

“След обиколката ми в Азия всички страни, които обсъждат с нас ТЪРГОВИЯТА, знаят, че правилата са се променили”, написа той в Twitter.
“Великата ни страна отново е уважавана в Азия. Ще видите плодовете от дългото ни, но успешно пътуване за много години напред”, коментира с друг пост в социалната мрежа президентът.

Едно от първите му действия като държавен глава бе да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, договорено по време на предшественика му Барак Обама и включващо 12 страни. Впоследствие договорът бе преименуван и 11-те оставащи в него страни се опитват да го поддържат жив.

Тръмп съобщи също, че пътуването му е било “наистина добро” що се касае до обединяването на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион около по-твърда позиция срещу севернокорейската ядрена програма и ракетни изпитания.
В декларация страните от Азиатско-Тихоокеанския регион призоваха Пхенян да се откаже от балистичните и ядрените си технологии и незабавно и изцяло да се придържа към резолюциите на ООН.

В отговор севернокорейски медии коментираха, че президентът на САЩ заслужава да бъде наказан със смърт заради обида на лидера Ким Чен-ун.

“Защо Ким Чен-ун ме обижда, като ме нарича “стар”, когато аз никога не бих го нарекъл “нисък и дебел”? А аз толкова се старая да бъда негов приятел – и може би някой ден това ще се случи!” – каза по-рано Тръмп.