Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи

Президентите на Русия и Турция обсъдиха възможности за постигане на напредък в решаването на сирийския конфликт, предадоха световните агенции.

Преди да отпътува в понеделник, 13 ноември, Ердоган предложи на Русия и САЩ да изведат войските си от Сирия. “Ако военното решение не представлява изход от ситуацията, то онези, които говорят за това, трябва да изведат войските си от Сирия”, каза пред телевизия Хабертюрк Ердоган по повод изявлението на президентите на Русия и САЩ, че конфликтът в Сирия няма военно решение, предаде ТАСС.

Въпреки че Русия е един от основните съюзници на режима в Дамаск, а Турция е основен поддръжник на бунтовниците в Сирия, двете страни работиха заедно през последните две години за намиране на изход от войната, по-специално чрез процеса на мирните преговори в Астана, водени под егидата на Турция, Русия и Иран.

Общите усилия доведоха до създаване на зони за деескалация в някои райони на Сирия, което позволи намаляване на стълкновенията, без обаче те да бъдат прекратени изцяло.

“Нашата съвместна работа с Турция и Иран като страни-гаранти на астанинския процес продължава да носи конкретни резултати”, отбеляза Путин.

На срещата, продължила повече от 4 часа, Путин и Ердоган са обсъдили още възможността окончателно да бъдат свалени санкциите, приети след инцидента с руския бомбардировач, а също визовите ограничения за гражданите на Турция. От изявленията им на обща пресконференция стана ясно, че двете страни планират първият реактор на АЕЦ Аккую в Турция, който руската компания “Росатом” ще изгражда, да заработи през 2023 г.