Тръмп и Путин се срещнаха в Дананг, Виетнам

Снимка: EPA/БГНЕС

Президентите на САЩ и Русия одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор в кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), предаде ТАСС.

Документът е бил изготвен от американски и руски експерти и окончателно съгласуван между шефовете на дипломацията на двете страни Рекс Тилърсън и Сергей Лавров.

Тръмп и Путин потвърждават важността на зоните за деескалация в Сирия в качеството им на временна мярка за понижаване на насилието и създаване на условия за уреждане на кризата в тази страна. Според тях няма военно решение на конфликта.

Държавните лидери потвърждават и ангажираността си към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, както и решимостта си да нанесат поражение на групировката “Ислямска държава”.

Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС.

Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, каза Путин. Той допълни, че Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег.

Путин определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален. “Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума, може да е малко рязко, но това е естествено”, подчерта той.

Руският президент заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като “бълнуване”. А що се отнася до обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година, Владимир Путин коментира, че “всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна”.